Sauna

Relaxium Etiler Güzellik Merkezi

Sauna “kuru buhar banyosu” olarak tanımlanabilir ve geleneksel Fin hamamı olarak da bilinir. Saunada loş bir ışık vardır, sessizce ve rahatça oturulur. Sıcaklık genellikle 80°C ila 110°C’dir. Aşırı sıcak ile terleme yoluyla vücuttan toksik maddelerin atılmasını, gözeneklerin temizlenmesini sağlamaktadır. Sauna dolaşım sistemini hızlandırarak toksin atmanızı ve oksijenin hücrelere daha yoğun gitmesini sağlar.

Sauna, beden ve ruh sağlığı için mükemmel bir ortam sağlar. Uyumlu bir sıcaklıkla toksinlerin atılması, dinlenme ve ardından soğuk su ile alınan duş, kan dolaşımını düzenler, gerginliği azaltır, dinlenme ve huzur sağlar.

Saunanın Faydaları

Sauna; kalp, dolaşım ve sinir sistemini düzenleyen bir kültür-fizik olayıdır. İnsan vücudundaki hızlı, yoğun sıcaklık artışları ve düşüşleri saunanın ana prensibini oluşturmaktadır.

Deri tabakasının üst düzeyinde sıcaklık normalden 10°C daha fazla yükselir, aynı zamanda deri tabakasının altında sıcaklık normalden 1°C daha artar. Bu da vücuttaki hastalıklara karşı koyan madde olan antikor üretimini artırır.

Kan damarları genişlediği için kan akışı hızlanır. Organizmamız vücut sıcaklığını deriyi soğutarak sabit tutmaya çalışır ve yoğun bir terleme ile reaksiyon verir. Deri, ölü hücrelerden temizlenerek canlanır. Yumuşak ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olur.

Sporcular egzersize gösterdikleri uyum sonucu terlediklerinde fazla tuz kaybetmezler; sulu terlerler. Sauna, insanın pasif durumda iken sulu terlemesini sağlar. Böylece aktif terlemede oluşan yorgunluğun tam tersine saunada terleme ile yorgunluk giderilir.

Düzenli sauna banyoları solunum yollarının daha düzenli çalışmasına da yardımcı olmaktadır.

Sauna banyosu kardio-vaskular sistemini ve kan basıncını olumlu yönde etkileyerek, kalbe ve bütün kardio-vaskular sistemine stressiz bir antrenman yaptırmaktadır.

Sauna, vücudun dış etkilere karşı direncini artırır.

Soğuk duşla tamamlanmış ve kurallarına uygun olarak yapılan sauna ziyaretlerinin yararları görüldüğü gibi çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Sauna ile günlük yaşamın bütün stresinden ve yorgunluğundan kurtulur, yaşamdan keyif alırsınız.

Günümüzün stresli dünyasından biraz olsun uzaklaşmak istiyorsanız ailenizle, arkadaşlarınızla ya da yalnız yapacağız sauna banyosu ile kendinize sağlığınız için zaman ayırın. Günümüzde lüks olmaktan çıkan sauna, stressiz ve sağlıklı bir yaşam için bir sağlık uygulaması olduğunu kanıtlamıştır.

Sauna terleme yolu ile vücuttaki su ve toksinlerin dengesini sağlar. Sauna banyolarının kardiyo vasküler sistem ve sağlık açısından çok önemli olan kan basıncı üzerinde çok yararlı etkileri vardır. Düzenli olarak saunaya girmek terleme yolu ile gözeneklerin açılmasını ve cildin ölü hücrelerden arınarak son derece pürüzsüz ve canlı bir görünüme ulaşmasını sağlar.

Sauna dolaşım sistemini hızlandırarak ve düzenleyerek, özellikle kan proteinlerini arttırır, oksijenin hücrelere daha yoğun gitmesini sağlar.

Saunanın rahatlatıcı ve dinlendirici etkisi ile yorgunluk ve stres gibi olumsuzlukları ortadan kaldırarak sinir sistemi için de olumlu etki yapar. Saunanın antikor üretimini arttırması bağışıklık sistemini güçlendirir ve bizi dış etkenlere karşı son derece dirençli hale getirir.

Saunanın solunum yolları üzerindeki düzenleyici etkisini de unutmamak gerekiyor.

Sauna cilt güzelliğinin yanı sıra bazı bölgelerde istenmeyen yağlanma ve selülit oluşumunu engeller. Kısaca sauna vücud sağlığı ve güzelliği için mükemmel bir yoldur.

Fin hamamları (saunalar)

Fin hamamları (saunalar), Türk hamamından oldukça farklı bir geleneğin ürünüdür. Kayıtlara göre ilk saunalar MS 5. ila 8. yy’da ortaya çıkmıştır. Erken dönem saunalar bir tepenin veya höyüğün içine kazılmıştır. Araç-gereç ve teknoloji ilerledikçe ahşap binalar kullanılmaya başlanmıştır. Bir şöminede taş parçaları odun ateşinde ısıtırlır. Odadaki hava ısındıkça ateşten çıkan rayiha da odayı kaplar.

Sıcaklık istenen dereceye gelince duman odadan temizlenir ve yıkanmak isteyenler girer. Yanan tahtaların odaya sinen kokusu, temizlenme töreninin bir parçasıdır. Bu tür kokulu banyoya Fince savusauna (duman saunası) denir. Çoğu kişi dumanın ve tahtanın kokusunu rahatlatıcı bulur.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saunada en fazla 10 dakika kalınmalıdır.

Nefes almakta zorluk çekenler,astım hastaları kesinlikle kullanmamalıdır.

Saunadan çıkıldığında hemen soğuk su ile duş alınmalıdır.

Relaxium Etiler Güzellik Merkezi